Buscar
cabecera-espirales-verde

Pensar amb la pintura

Pensar amb la pintura ens ha de procurar aprendre a pensar en termes de sensacions, colors, formes, composicions, tot aplicant el raonament lògic a la contemplació de l’art per fer dels alumnes uns bons contempladors: que gaudeixin, però critiquin i tinguin un criteri i siguin capaços de crear. És a dir, d’una banda, exercitar distintes habilitats de pensament a través d’un quadre  (observació, formular hipòtesis, imaginar, donar raons, interpretar, etc.) i, de l’altra, aconseguir actituds tan intel·lectuals com sensitives i emotives, a partir de l’anàlisi i el treball creatiu d’algunes pintures.

“Enlloc de posar sempre la intel·ligència per damunt i contra els sentiments, un educador hauria de centrar els seus esforços en fer que els desitjos fossin més intel·ligents i les experiències intel·lectuals més plenes d’emoció.” M. Lipman. Filosofia a escola, pàg. 218.

És per això que vam idear una col·lecció possible (ni l’única, ni la millor) que, programa per programa, complementés el relat, ajudant-se d’imatges, totes elles de grans pintors.

Així, els ensenyants poden usar el diàleg i fer amb una imatge la mateixa tasca que fan a partir del text. Però, no amb qualsevol imatge, sinó amb imatges que, per raons de qualitat, són anomenades obres d’art.

Els quadres que es suggereixen han de tenir context. Tret de l’educació infantil on la pintura és substantiva i la seva presentació dependrà de l’organització del cicle, en els programes de primària i secundària la pintura és complementària del text i s’ha de tractar d’acord amb els interessos dels estudiants.

Us oferim un dossier, en format pdf, amb suggeriments per treballar amb les pintures a l’aula i un llistat de les obres proposades per cada programa. PDF

 

Pensar amb la música

La música sempre ha estat present en el projecte Filosofia 3/18, tot i que de manera indirecta (a tots els programes hi ha al·lusions a la música, ja sigui en el llibre de l’alumne o en el manual pel professorat). Poc a poc, a  mesura que hem anatexperimentant possiblitats dins dels distints programes, hem vist el potencial de la música com a recurs que ens pot ajudar en i a la reflexió, a través d’un treball lligat a les habilitats i també a les actituds.

És per això i gràcies a l’empenta del treball de recerca d’Anna Sopena, realitzat pel Màster on line,que hem fet de la música no sols un acompanyament sino un eix substancial des de cadascún dels programes.

Tenint en compte que el projecte és una aposta clara per utilitzar les arts com a punt de partida per a la reflexió, ampliar les possibilitats a partir de la música no era més que ampliar aquesta línia.

Pensar amb música forma part del material artístic que estem utilitzant a les aules: la literatura, la narrativa o la poesia, la pintura o el cinema; per això, ens semblava que la introducció de la música com a subjecte de pensament no era sinó una forma de creixement.

L’ofertem com una proposta complementària als textos, que són sempre la base o punt de partida.

Us oferim uns dossiers en format pdf amb els fragments proposats:

 

DOSSIER EDUCACIÓ INFANTIL PDF

Llista de reproducció per música per EDUCACIÓ INFANTIL (Tot pensant – CONTES) Spotify

Llista de reproducció per música per EDUCACIÓ INFANTIL (Tot pensant – QUADRES) Spotify

 


DOSSIER CICLE INICIAL PDF

Llista de reproducció per música per CICLE INICIAL (Pèbili) Spotify

 


DOSSIER CICLE MITJÀ PDF

Llista de reproducció per música per CICLE MITJÀ (Kio i Gus) Spotify

 


DOSSIER CICLE SUPERIOR PDF

Llista de reproducció per música per CICLE SUPERIOR (Pimi) Spotify

 


DOSSIER ESO 1r i 2n PDF

Llista de reproducció per música per ESO – 1r i 2n (La descoberta de l’Aristòtil Mas) Spotify

 


DOSSIER ESO 3r i 4t  PDF

Llista de reproducció per música per ESO – 3r i 4t (Elisa) Spotify

 

 

cabecera-espirales-verde
Translate »