Buscar
Filosofia 318

Què és el GrupIREF?

El GrupIREF (Grup d’Innovació i Recerca per l’Ensenyament de la Filosofia) és una associació sense ànim de lucre que promou la proposta educativa FILOSOFIA 3/18 en català que té com a referent el currículum conegut internacionalment com a Philosophy for Children.

El GrupIREF s’ocupa de la traducció i adaptació d’alguns programes d’aquest currículum i de la creació de nous programes, així com de la divulgació i de la formació del professorat.

Programa “Dialogando desde FpN” producció del Centro de Filosofía Para Niños España.

Irene de Puig i Glòria Arbonès expliquen el passat, present i projectes de futur del GrupIREF.

Juny de 2022 – en español

Equip

Gloria Arbonès

Gloria Arbonès

Directora

Directora del GrupIREF des de 2015. És professora de Filosofia per la Univ. Nacional de La Plata (Argentina), especialitzada en Philosophy for Children al IAPC (Institute for the Advancement of Philosophy for Children. Montclair State University. NJ). Va ser la introductora de Filosofía para Niños a l’Argentina el 1989. El 2003 es trasllada a viure a Barcelona i des de llavors treballa com a formadora i investigadora al GrupIREF (Barcelona). També té el Màster en Estudis del Feminisme de la Diferència (Univ. de Barcelona) i en Filosofia 3/18-FpN (Univ. de Girona). Des del 2012 també és professora de Didàctica de la Filosofia al Màster de Professorat de la Universitat de Barcelona, i fins a 2022 ha estat la co-coordinadora del Màster on line Filosofia 3/18-FpN (Universitat de Girona). Participant i ponent a congressos, trobades, jornades, etc. a Argentina, Espanya, Mèxic, Itàlia, Àustria entre altres països.

Marta Marti

Marta Martí

Formadora I Gestió Administrativa

És llicenciada en Història de l’art (UB) i diplomada en Magisteri (URL) amb doble especialitat (ed. Infantil i Primària). Membre del GrupIREF, des del 2008, es dedica a la formació de professorat en el Projecte Filosofia 3/18 i és responsable, entre altres coses, de la gestió econòmica de l'associació. Anteriorment, va treballar al Servei Educatiu del MACBA (des d’on participà en la realització dels programes: El llenguatge de les arts; Les arts, una forma de coneixement i Les arts, un espai d’emoció) i a l’equip d’educació de Gao, Idees i Projectes SL, des d’on col·laborà en la realització de les exposicions: T’envio aquest vermell cadmi (md’A Girona, 2000 i MNAC, 2001), Jorge Oteiza (Sala Kubo-Kutxa, 2000) i Àfriques: l’artista i la ciutat (CCCB, 2001), entre d’altres. Va formar part de l’equip organitzador de la conferència internacional: El present com a futur: patrimoni, creació i educació (La Pedrera, 2007).

Irene de Puig

Directora del GrupiREF fins a 2015 i actualment assessora i col·laboradora.

Nascuda a Olot l’any 1949, va estudiar magisteri a Girona, Filosofia i Filologia catalana a Barcelona. Mestra, professora de secundària, formadora de formadors, co-creadora del projecte Noria i codirectora dels Màster de Filosofia 3/18 a la UdG. Molt activa en el món de l’educació. Directora del GrupIREF fins 2015, autora de nombrosos llibres i materials sobre Filosofia, educació, drets humans i dels infants, ètica, estètica; i també sobre narrativa i cinema entre altres. Ha col·laborat en revistes i congressos i ha participat en iniciatives d’innovació pedagògica. Actualment treballa en un projecte personal sobre literatura oral i filosofia.

Persones col·laboradores i formadores

Carla Carreras

Carla Carreras

Col·laboradora i formadora

Carla Carreras Planas (Girona, 1968) és doctora en Filosofia per la Universitat de Girona i professora titular d'aquesta mateixa universitat. Ha estat Visiting Scholar a la Montclair University (NJ, EUA) i professora convidada a la Universidad Iberoamericana de Puebla i a la Universidad de La Habana. Els seus temes d'investigació són el projecte “Filosofia 3/18” (Philosophy for Children), la Didàctica de la Filosofia i el pragmatisme nordamericà en les seves diverses perspectives. Sobre aquestes matèries ha publicat diversos articles en revistes nacionals i internacionals i ha participat en diferents projectes de recerca. Ha col·laborat com a experta amb el Govern d’Andorra en el disseny, elaboració i redacció del pla d’estudis i programa de l’assignatura de Filosofia del Batxillerat General de l’Escola Andorrana.

Cristina Centeno

CRISTINA CENTENO

Col·laboradora i formadora

Nascuda a Barcelona al 1976. Llicenciada en filosofia per la Universitat de Barcelona va realitzar dos màsters; màster en formació del professorat de secundària a la Universitat de Barcelona i màster Filosofia 3/18-Filosofía para Niños a la Universitat de Girona. Actualment combina la docència al batxillerat amb la seva pertinença al GrupIREF del qual forma part des del 2015.

Félix De Castro

Fèlix De Castro

Col·laborador i formador

Llicenciat en Filosofia per la UAB, professor de Filosofia, Ètica, Psicologia, Sociologia i Filosofia 3/18 a l'ensenyament secundari. Sempre que pot, participa i organitza activitats que obrin la filosofia a la ciutadania a través del diàleg i la creativitat. En la seva formació acadèmica es barreja la Psicologia de grups (Postgrau en anàlisi i conducció de grups), la pràctica filosòfica (Postgrau en Pràctica Filosòfica i Gestió social) i la Filosofia per nens (Màster de Filosofia 3/18). L’interessa i investiga la Didàctica de la Filosofia, la relació entre Filosofia i creativitat social i entre cultura audiovisual i Filosofia. Ha exercit la docència als graus d’Educació Primària i Educació Social a la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i ha estat professor de Didàctica de la Filosofia a la UAB. És formador de professors en “Filosofia 3/18” al GrupIREF des de 1995 i del “Proyecto Noria” des de 2005, i ha format part des dels seus inicis de l’equip docent del Màster de la UdG en Filosofia 3/18 - Filosofia per nens.

Iñaki Andrés

Iñaki Andrés Garralaga

Col·laborador i formador

Zaragoza (1954). És Llicenciat en Filosofia i Lletres (Psicologia) i té dos màsters: Immigració i Educació intercultural; Filosofia 3/18 i un postgrau: Tractament psicopedagògic de la diversitat escolar. Va ser mestre en l’educació pública (1983-2017) a Catalunya i educador amb menors infractors (1975-1983). És membre del GrupIREF des dels seus inicis i formador des de 1994. També ha estat tutor del Màster Filosofia 3/18-Filosofía para Niños de la UdG entre 2014 i 2022. Realitza activitats formatives en Filosofía para Niños per diferents centres d’Amèrica Llatina des de 2017. Altres tasques que ha desenvolupat: formador en Avaluació Interna de Centres (Dep. Educació, Catalunya 1998-2000); col·laborador Programa Magnet (Fundació Bofill, 2017-2019); regidor a l’Ajuntament d’Esparreguera (1999-2015). És coautor del Reavaluar (Eumo Editorial, 2003) i Filosofía en la escuela. La práctica de pensar en las aulas (Ed. Graó, 2005 ), així com de nombrosos articles, ponències i tallers sobre Filosofia 3/18-Filosofía para Niños.

Jordi Nomen

Jordi Nomen

Col·laborador i formador

Jordi Nomen (1965) és professor de filosofia i ciències socials de l'escola Sadako de Barcelona, reconeguda com un dels centres educatius més innovadors d'Espanya. És formador del GrupIREF. És llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Té un postgrau de Ciutadania Activa de la mateixa universitat i un Màster en Filosofia 3/18-Filosofía para Niños per la Universitat de Girona. Ha estat galardonat amb els premis EDU21 i Arnau de Vilanova per la seva tasca pedagògica. És autor de tres llibres: El nen filòsof (Arpa, 2017), El niño filósofo (Arpa, 2018), El niño filósofo y el arte (Arpa, 2019) i El niño filósofo y la ética (2021). Es tracta d'obres que es situen en el camp de la Filosofia per a Nens.

Jordi Saez Pueyo

Col·laborador i formador

És Llicenciat en Filosofia i Màster de Professorat (UB) i Màster en Filosofia 3/18 (UdG). Ha treballat a la secció de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, i des del 2017 és professor de Filosofia del Departament d’Ensenyament i formador de Filosofia 3/18 pel GrupIREF. Ha participat del Consell Editor del Quadern de les Idees, les Arts i les Lletres, i actualment forma part de la Xarxa Adhoc (Societat Catalana de Filosofia), tot impulsant projectes educatius en l’àmbit del pensament filosòfic a secundària. També és Coordinador de Batxillerat a l'Institut Matadepera.

Laia Cos

Laia Cos

Col·laboradora i formadora

Professora de Filosofia (i d'Anglès) als instituts catalans des del 2015. S’ha format en diversos arts al llarg dels anys: musical (clarinet), teatral (amateur i Nancy Tuñón) i en Belles Arts (UB). La passió pel dolç també l’ha portat a descobrir l'art reposter casolà i de les millors pastisseries. Encuriosida per les didàctiques de la Filosofia, va descobrir el món de Philosophy for Children gràcies al GrupIREF. Des de llavors, s'ha format al IAPC (Institute for the Advancement of Philosophy for Children. Montclair State University. NJ Mendham (NJ, USA) (2017) i ha participat en el projecte Brila de casals i activitats de creativitat i filosofia per infants i adolescents (QC, Canadà) (2017). L'any 2021 va formar part de l'equip de monitores de les primeres colònies filocreatives de Catalunya organitzades pel GrupIREF, d’on també és formadora.

Manuela Gómez

Col·laboradora i formadora

Professora de Filosofia. Membre del grup GrupIREF (Institut de Recerca per a l'Ensenyament de la Filosofia) des de 1989. Coordinadora i Formadora Filosofia 3/18. Formadora de professorat en Philosophy for Children pel IAPC -Institute for the Advancement of Philosophy for Children. Montclair State University. NJ (1996). Màster en Filosofia 3/18. Universitat de Girona (2011). Ha col·laborat amb el professor Matthew Lipman en diferents projectes, com és l’edició del seu llibre Thinking in Education - 2n edition (2003) i la revisió del llibre de l'alumnat Harry Stottlemeier's Discovery; edició en català, La Descoberta de l’Aristòtil Mas (2017). Ha traduït i editat la selecció de textos de Matthew Lipman que conformen el llibre El lugar del pensamiento en la Educación (2016). Ha co-coordinat els projectes europeus en educació: Ecodialogo (2000), i “L’avaluació formadora com a procés per a la millora de l’adquisició de les competències bàsiques“. (2019-2021). Des del 2002 ha treballat al Centre de Recursos Pedagògics de Santa Coloma de Gramenet.

Emili Azuara

EMILI AZUARA (1963-2023)

Sempre en el nostre record.

Llicenciat en Filosofia i Màster en Filosofia 3/18 (UdG). Experiència professional com a professor de filosofia, ètica i filosofia 3/18 a l’ensenyament secundari. Col·laborador i formador del GrupIREF des de 2011.

Filosofia 318