Què volem?
Les Llars d’infants han deixat de ser guarderies o centres d’educació pre escolar. Avui són escoles de ple dret, com mostren les recerques i les experiències des de fa més de 20 anys. La concepció assistencial tradicional de l’etapa ha donat pas a un cicle de ple dret, especialment actiu i important pel que fa al desenvolupament futur dels infants.
Com més petit és l’alumnat, més es caracteritza per estar obert al món, per ser més àvid en coneixement i per tenir més desig per captar els senyals del seu entorn sigui social o natural.
No ha d’estranyar a ningú que, des d’un projecte de Filosofia (FILOSOFIA 3/18), oferim un material per 2-3 anys. Els infants necessiten pensar i molt per a situar-se en el món. Arriben des ubicats, amb els sentits emboirats i poc a poc han d’anar construint el seu bagatge de coneixements i emocions.
Matthew Lipman el fundador del moviment Philosophy for Children, del qual som deutors, considera que els infants són filòsofs naturals perquè ells miren el món amb curiositat i sorpresa. Moltes de les preguntes dels infants són un bon punt de partida per a una recerca que es pot titllar de “filosòfica”.
Després de l’experiència ben reeixida del programa per a l’educació infantil 3-5 anys, JUGUEM A PENSAR (Tot pensant… contes, llibre de l’alumne, i Tot pensant, guia de l’ensenyant), hem explorat el món dels més petits i amb un esquema semblant hem elaborat aquest programa per els 2 – 3 anys.
Després una experimentació a distintes aules, presentem unes activitats a partir de Jocs, Contes i Pintura, que tenen com a denominador comú el treball amb les habilitats de pensament.